Jorinde is beste havo-leerling onderbouw

Vorige week streden in Amsterdam de beste onderbouwleerlingen van Nederland om de eerste plaats in de finale van de Biologie Olympiade Junior. Tot haar grote verbazing ging Jorinde uit klas 3E er met de beker vandoor in de categorie havo. Gefeliciteerd Jorinde!

De Biologie Olympiade Junior is een jaarlijkse wedstrijd voor de onderbouw havo en vwo. Aan de voorronde op scholen deden meer dan 7.600 leerlingen mee. Een tiental leerlingen van Plein Joure schopte het tot de tweede ronde, waaronder Jorinde. Na twee selectierondes bleven uiteindelijk de beste finalisten (10 havo en 10 vwo) over.

Practicum en colleges

Zij maakten vorige week woensdag in Amsterdam met elkaar kennis. Donderdagochtend begon de tweedaagse finale echt. De finalisten volgden colleges en werkten als ware laboranten in het laboratorium van een hogeschool. “Aan de hand van allerlei technieken moesten we erachter komen van welke tomaat wij de bladeren hadden,” vertelt Jorinde enthousiast. Ze ging aan de slag met pipetjes, testen en gels om uiteindelijk te concluderen dat het ging om een kleine gele tomaat die niet resistent was tegen ziektes. “Het was best ingewikkeld, maar ik vond het leuk om te doen. Het is bijzonder dat je dit kunt uitzoeken zonder dat je de tomaat echt hebt gezien.”

Vervolgens maakten de finalisten een poster waarop ze de stappen van het practicum uitlegden. Op vrijdag kregen ze twee minuten de tijd om de poster te presenteren voor een kritische jury “Dan zien ze natuurlijk of je de stof goed beheerst,” aldus Jorinde. Vrijdag stond er ook nog een pittige theorietoets op het programma. “Dat was wel een beetje een examen,” vertelt ze. De vragen gingen vooral over de veredeling van planten, het onderwerp van de colleges een dag eerder. Plantenveredeling gaat om het ontwikkelen van planten die zo goed mogelijk voldoen aan de eisen van de mens, bijvoorbeeld een mooie rode en dikke appel. ”Interessante stof,” vindt Jorinde.

Spannend

De poster en de toets bepaalden samen de einduitslag van de finale. Die hoorden de leerlingen vrijdag aan het einde van de dag. “Mijn doel vooraf was de top vijf,” vertelt Jorinde. “Dat het een eerste plek zou worden had ik echt niet verwacht. Het was heel spannend want ze begonnen onderaan, bij nummer tien. Hoe langer het duurde, hoe zenuwachtiger ik werd.”

Of ze door deze mooie ervaring ook verder wil in de biologie? “Ik vind het een heel leuk en interessant vak,” zegt ze. “Het is bijzonder dat je aan de hand van biologie kunt zien hoe alles met elkaar te maken heeft en hoe de wereld in elkaar steekt. Maar mij zie je later niet in een laboratorium, ik ben veel liever buiten en wil mijn passie voor paarden en dressuur volgen. Dat is indirect ook biologie.”