Hoe voelt het om de nobelprijs te winnen?

Vragen stellen en nieuwsgierig zijn: blijf dat vooral doen drukte nobelprijswinnaar Ben Feringa de leerlingen van Plein Joure op het hart. Afgelopen vrijdag, 3 juni, gaf hij een collegetour aan alle eerste en tweedeklassers. Daarna liep hij rond terwijl de leerlingen uit klas 2 wetenschappelijke proefjes deden.

Vragen stellen

De komst van Feringa was in de lessen voorbereid. Leerlingen hadden van tevoren onder andere vragen bedacht die ze ‘live’ in de kantine mochten stellen. Hoe ziet uw werkkamer eruit? Vond u school leuk? Wist u altijd al wat u wilde worden? Hoe voelt het om de nobelprijs te winnen? Feringa nam alle tijd om ze enthousiast te beantwoorden. En hij greep iedere mogelijkheid aan om zijn boodschap te benadrukken: “jullie hebben allemaal talenten. Volg je dromen. Doe iets waar je energie van krijgt. En een gezonde portie nieuwsgierigheid is de basis van alles.”

Collegetour

Die boodschap verspreiden ziet de nobelprijswinnaar als zijn taak. Daarom werd de collegetour bedacht door de Scholierenacademie van de RuG. Het is een mooie manier om leerlingen op een persoonlijke manier kennis te laten maken met Feringa. De afgelopen maanden bezocht Feringa in totaal vier scholen die vergelijkbaar zijn met zijn eigen basisschool en middelbare school. Tijdens de tour ging het nadrukkelijk over Feringa zelf die opgroeide in een groot Drents gezin en de eerste in zijn familie was die ging studeren. Hij vertelde over zijn ouders, zijn schooltijd en zijn drijfveren.

Medaille

Als kers op de taart haalde Feringa afgelopen vrijdag de gouden medaille tevoorschijn die hij als nobelprijswinnaar kreeg en liet deze onder de leerlingen rondgaan. Leerlingen waren er zichtbaar van onder de indruk.

Impuls

Het bezoek van Feringa was bedoeld om het vuurtje bij de kinderen aan te wakkeren. Het past ook goed bij de ambitie van Plein Joure om leerlingen onderzoekend te laten leren waarbij de leerlingen uitgedaagd worden om kritisch te denken, de juiste vragen te stellen en bijvoorbeeld verbanden te leggen.