Leerlingen in debat met politici

Afgelopen vrijdag, 11 maart, was het een bijzondere dag voor de leerlingen van Plein Joure. Zij hebben toen alvast hun stem uitgebracht voor de gemeenteraad tijdens een schaduwverkiezing. Bovendien gingen alle lijsttrekkers van de elf politieke partijen van de Fryske Marren ’s ochtends in de kantine  met elkaar in debat. 80 leerlingen uit klas 3 en 4 deden daar actief aan mee door ook te reageren op stellingen.

Stellingen
Tijdens het debat stonden vijf stellingen centraal. Die stellingen gingen over een vuurwerkverbod, de Friese taal, de opvang van vluchtelingen en of je bijvoorbeeld een tegenprestatie mag verwachten van mensen met een uitkering. Leerlingen brachten afgelopen vrijdag een stelling in, gaven hun mening en onderbouwden deze met meerdere argumenten. Daarna was het de beurt aan de lijsttrekkers. De sfeer was goed en er werd soms scherp gedebatteerd. De leerlingen vonden het debat leuk en leerzaam. En hoe spannender het werd, hoe vermakelijker de leerlingen het vonden. Een aantal leerlingen denken zelfs na om zich (in de toekomst) aan te melden bij een politieke partij.

Belangrijk
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen weten hoe de (lokale) politiek werkt. Door het organiseren van dit debat, hebben de leerlingen kunnen ervaren hoe je als burger van je kunt laten horen. Ook leerlingen uit andere klassen leerden afgelopen week over gemeentepolitiek, welke partijen er zijn, hoe stemmen werkt en hoe je een keuze kunt maken voor een politieke partij.

Na de les en het invullen van de stemwijzer, mochten de leerlingen stemmen tijdens de schaduwverkiezingen in een echt stemhokje. Voor de politici is dit debat bovendien een mooie manier om zicht te krijgen op wat er leeft onder de jeugd. Een geslaagde dag waarbij wij het erg waardeerden om samen te werken met Gemeente De Fryske Marren, jongerenwerk De Kear en alle politici.