Plein Joure kleurt paars op Paarse Vrijdag

Vrijdag 11 december kleurt Plein Joure Paars. De kantine wordt versierd en iedereen is gevraagd om iets paars te dragen. Het is vrijdag namelijk Paarse Vrijdag en op die dag wordt op veel scholen aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Bij Plein Joure gebeurt dat bij vrijwel alle klassen tijdens het tweede lesuur.

Zo gaan de tweedeklassers aan de slag met de Paarse Vrijdag krant. De krant is een mooie aanleiding om het gesprek te voeren over dit thema en kan worden gebruikt voor opdrachten. Vierdeklassers gaan vrijdag met elkaar in discussie en voor klas 1 staat er een speciale les op het programma. Omdat klas 3 vrijdag thuis onderwijs krijgt, zullen zij er op een ander moment aandacht aan besteden.

Zijn wie je bent
In Joure wordt sinds vorig jaar meegedaan aan Paarse Vrijdag. “Dat doen we omdat het mooi is dat je kunt zijn wie je bent,” legt docent Carien Bloema uit. Zij is op Plein Joure medeorganisator van Paarse Vrijdag. Ze vindt het belangrijk dat er op een dag als vrijdag expliciet bij stilgestaan wordt.  “Kinderen durven zich niet altijd uit te spreken,” zegt ze. “Ze voelen dan toch dat ze anders zijn en daar heb je als tiener juist niet zoveel zin in.”

Verademing
Paarse Vrijdag wordt op Plein Joure aangegrepen om het thema bespreekbaar te maken. “Vorig jaar kwamen veel collega’s en medeleerlingen in het paars op school,” herinnert Carien zich. “Zo lieten zij zien dat iedereen bij ons op school welkom is. Dat was voor sommige kinderen een verademing. Ik vond dat heel mooi om te zien.”